JEDZENIE nr 1 (19) 2013

0
1771

Numer dostępny w wersji online:

 

Horror devorantis, czyli o okropieństwie jedzenia – Beniamin Bukowski

 

Literatura

Ziemniaki, hot dog i sushi, czyli polski stół oczyma literatury – Anna Figa

Literatura bulimiczna. Wokół najnowszej książki Doroty Masłowskiej – Barbara Englender

Po(mór) egzystencjalny. O nieziemskich pokarmach w Głodomorze Franza Kafki – Magdalena Skrzypczak

Trzy wiersze o smakach życia – Wit Pietrzak

Obca kapusta, bezprawne kanapki. Reguła wykluczenia na podstawie praktyk żywieniowych w opowiadaniach Eudory Welty – Nina Augustynowicz

Rozmowa o książkach – własnych, i nie tylko. Wywiad z Romą Ligocką przeprowadził Michał Bryda

 

Sztuka

Martwa natura pomiędzy pychą a troską – Dorota Koczanowicz

Food design à la polonaise – Liliana Religa

Ciała na sprzedaż – Anna Maziuk

Przy wspólnym stole. Wymiana darów i estetyka relacyjna – Agata Stronciwilk

 

Muzyka

Futurystyczne potrawy na gitarę, perkusję i saksofon, czyli jak przyrządzić Przyczepy w sosie białym. Z Maciejem Śledzieckim, rozmawia Tomasz Gregorczyk

Gastrofoniczne odżywianie. The Sonic Catering Band – Piotr Tkacz

Formy – naturalna multimedialność (11): Survival performance – jedzenie – Michał Górczyński

Trójkąt sonorystyczny, albo co Claude Lèvi-Strauss powiedziałby o kulturze dźwięku, gdyby nie mówił o kuchni – Dariusz Brzostek

 

Film

Nie ma nic bardziej sexy… Erotyzm i kanibalizm – Emilia Konwerska

 

Teatr

Jedzenie żyje! O performatywności słodkiej herbaty w Sweet Tea E. Patricka Johnsona – Grzegorz Stępniak

Konsumpcja i rewolucja. Wykorzystanie struktury wspólnego jedzenia w Sprawie Dantona Pawła Łysaka – Anna Łuszcz

 

Antropologia

Jem – Agata Goraj

Być jak Nigella Lawson. Zmiana stereotypu kucharki – zjawisko kulturowe i językowe na przykładzie wybranych blogów kulinarnych w polskiej blogosferze – Monika Barwińska

Słodki smak miasta – Marzena Kotyczka

Polskie wymyślanie kulinarnych tradycji – Sebastian Latocha

Halal i haram, czyli co wolno, a czego nie. O prawno-religijnych podstawach diety muzułmańskiej i ich współczesnej realizacji – Bożena Prochwicz-Studnicka

Elementy koncepcji obangsaek w sztuce kulinarnej Korei – Renata Iwicka

Hinduska komunia (1 poziomo; 6 liter, pierwsza p… PRASAD) – Przemysław Piekarski

 

  ')}

Dodaj odpowiedź