Spotkanie z kuchnią izraelską promujące numer „Fragile” poświęcony jedzeniu

0
682

W czwartek 13 czerwca 2013 byliśmy gospodarzami spotkania promocyjnego „Fragile” w restauracji HAMSA hummus & happiness israeli restobar.

Dr Przemysław Piekarski omówił korzenie i nowe oblicze kuchni izraelskiej. Oprócz informacji dotyczących tradycyjnych potraw żydowskich związanych z nakazami religijnymi (czym jest koszerność? jak wygląda w praktyce jej stosowanie?), mogliśmy również zapoznać się z krótką historią wpływów, jakie na kuchnię żydowską wywarły inne kultury. Bogactwo dzisiejszej kuchni izraelskiej wynika ze zróżnicowania społecznego, do którego przyczyniły się kolejne fale imigracji – z Zachodu, Orientu, Rosji, Etiopii. Każda z grup osiedlających się w Izraelu wniosła nowe elementy do tradycyjnej kuchni.

Usłyszeliśmy również wskazówki dotyczące rozpoznawania koszernej restauracji (najprostszy: po spożyciu mięsnego posiłku poprośmy o kawę z mlekiem – jeśli zamówienie zostanie zrealizowane, o koszerności restauracji nie ma mowy!) oraz zobaczyliśmy, jak pojęcie koszerności zaczęło odnosić się do potraw i napojów początkowo niezwiązanych z judaizmem (koszerna wódka, koszerny McDonald’s).

O obecności wpływów bliskowschodnich, charakterystycznych dla dzisiejszej kuchni izraelskiej, przekonaliśmy się tuż po wykładzie podczas degustacji przygotowanej przez restaurację HAMSA. Hummus klasyczny z oliwą, hummus z pastą harisa, falafel, baba ganoush, muhammara, labneh z zatarem, pita, manakish, laffa – to tylko niektóre z dań, które mogliśmy spróbować.

Po degustacji Ewelina Sasin przedstawiła krótki recital gitarowy inspirowany muzyką Bliskiego Wschodu.

Wszystkim, którzy licznie przybyli na spotkanie dziękujemy za udział!

Zdjęcia ze spotkania: http://www.fragile.net.pl/home/korzenie-i-nowe-oblicze-kuchni-izraelskiej/

 

Dodaj odpowiedź